On Air
Non stop Peaceful Music

Hans van Klink

11 september 2024 Uncategorized


Hieronder een interview met Hans van Klink. Programmamaker Benno Veugen sprak met hem over zijn jeugd, zijn loopbaan in de zorg, hoe Hans vrijwillig brandweerman werd en schrijver van verschillende soorten boeken en een heftige traumatische gebeurtenis in zijn leven.

Dit interview is bewerkt tot een radioprogramma en wordt/werd uitgezonden op ZFM Zandvoort op 6 en 20 oktober 2024 van 20.00 tot 22.00. Klik HIER voor meer luister mogelijkheden voor ZFM Zandvoort.

 

 

 

 

 

 

Foto’s gemaakt door Alberdien Clement in de uitrukhal van kazerne Haarlem-West met toestemming van Veiligheidsregio Kennemerland.

 

Van Hans:

Schrijven om te onthouden…

               Schrijven om te vertellen…

                              Schrijven om te verwerken

Ja, zo ongeveer moet voor mij het ‘belang’ van schrijven worden gezien. Misschien zelfs zonder dat ik me dat eerst bewust was.

Ik heb geen reden tot klagen! Ik leid een mooi leven. Ik kom uit een liefdevol gezin uit Alphen aan den Rijn. Mijn ouders leven niet meer, maar ik zie met liefde en respect op ze terug. Ik ben al vijfendertig jaar getrouwd en samen hebben we drie kinderen grootgebracht. We wonen fijn in Haarlem.

Ik mag dan misschien wat ‘vroeg’ uit huis zijn gegaan: dat had een reden (werk) en ging in goede harmonie. Want ja, ik startte reeds in augustus 1974 met mijn loopbaan in de zorg. Ik was de maand ervoor net zestien geworden. Ik ben nu zesenzestig en heb er dus vijftig jaar op zitten…

In 1985 ging ik mijn werk in de zorg combineren met ‘vrijwillige brandweer’ en dat zou ik volhouden tot er vijfendertig jaar voorbij was. Ik zie daar met plezier en trots op terug. Ik begon bij brandweer Lisserbroek, vervolgens Hillegom en tot slot nog een aantal jaar ‘logistiek’ bij brandweer Haarlem. En tot mijn grote genoegen mocht ik ook nog eens (van 1986 tot 2010) regelmatig ‘uitgeleend’ worden aan brandweer Zandvoort, om diensten te doen op het circuit bij grote evenementen. Een prachtige tijd!

De combinatie ‘verpleging’ en ‘brandweer’ maakte dat ik me steeds meer ging interesseren in ‘opvang en nazorg’ voor hulpverleners: je maakt in je werk schokkende dingen mee en die doen wat met je. Bij het ontbreken van goede nazorg kan dit tot PTSS leiden. Voor mij een belangrijk onderwerp!

Onderhand heb ik het schrijven ontdekt. Fijn om te doen, en het geeft een ongelooflijk trots gevoel als je kersverse boek kant en klaar van de band rolt. Zo schreef ik een boek over mijn loopbaan in de zorg (‘Zorgen in de verpleging’), bundelde ik een aantal brandweercolumns (‘Lopend Vuur’), schreef ik een autobiografisch verhalenboek gebaseerd op de auto’s in mijn leven (‘de AUTO biografie’) en het meest trots ben ik op mijn boek ‘Te Gek’ (over psychiatrie) en mijn laatste productie:

‘De Klap’ is een boek wat in heldere taal verteld wat een schokkende gebeurtenis met je kan doen én hoe we elkaar daarbij als collega’s het beste kunnen helpen. In ‘De Klap’ zitten ook nog twintig voorbeeldverhalen uit de praktijk van de verpleging, de politie en de brandweer (met onder andere aandacht voor ernstige incidenten op het circuit)

De inleiding van dit artikel schreef ik niet voor niets. In augustus 2023 heb ik in mijn zorgverlenerstaak een ernstig agressie-incident meegemaakt. Het incident is voorbij, maar het ‘geloof’ in eigen kunnen is nog niet terug. Vlak voor mijn pensioen heeft PTSS een einde gemaakt aan mijn actieve loopbaan en in die zin ‘beleef ik mijn eigen boek’. Leerzaam maar pijnlijk. Maar dit maakt wel dat ik aan ‘schrijven’ een nieuwe functie toe ken: die van verwerken van wat gebeurd is. Het helpt mij, en ik ben ervan overtuigd dat het ook de lezer kan helpen.

Mocht er interesse zijn in mijn boek ‘De Klap’: het is te bestellen via boekscout.nl of bijvoorbeeld via bol.com en natuurlijk in de reguliere boekhandel. Het is ook bij mij rechtstreeks te bestellen (voor de gewone winkelprijs; er komt dan nog wel porto bij) maar natuurlijk dan voorzien van een handtekening en -desgewenst- van een persoonlijke boodschap. Een mailtje naar ‘thuistherapeut@gmail.com’ is voldoende!              Veel leesplezier. Hans van Klink


Comments

  1. Gerda   On   14/09/2024 at 22:41

    Respect voor de wijze waarop je probeert jezelf te herpakken na de afschuwelijke gebeurtenis waarmee je te maken kreeg en de teleurstellende afhandeling van deze situatie.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *